16:28

Stek z batatami i salsą mango

pcq
Jak usmażyć idealnego steka? Wpisując w wyszukiwarce takie zapytanie otrzymujemy różnorodne odpowiedzi. Nie wolno przyprawiać przed smażeniem, gdzie indziej podpowiadają, żeby to zrobić. Nie wolno przekłuwać mięsa na patelni, a potem oglądam filmiki znanych kucharzy i obracają mięso poprzez nabicie na widelec. Natomiast jeśli chodzi o czas smażenia to dużo czynników ma na to wpływ np. temperatura rozgrzania patelni, grubość i jakość mięsa. Najlepiej sprawdzić twardość takiego mięsa na patelni naciskając go delikatnie palcem
i porównać z twardością poduszki mięśniowej w dłoni (no bo przecież trzymajmy się tego, że rozkroić i sprawdzić jak wygląda w środku to zbrodnia! ;) ). 
Tutaj znajdziecie najlepszy poradnik wysmażenia mięsa :)
Tak jak wcześniej wspomniałam, jest wiele sposobów na przygotowanie steków, ja przedstawiam Wam mój ulubiony
i sprawdzony. Koniecznie spróbujcie z batatami, a nie zwykłymi ziemniakami bo ten smak idealnie uzupełnia smak mięsa, to samo można powiedzieć o salsie ze słodkim mango.
Zapraszam poniżej po przepis :)



Stek z batatami i salsą mango
Składniki:

500g wołowiny (w moim przypadku były to dwa kawałki antrykotu po 250g)
3 gałązki rozmarynu (2 do steka 1 do batatów)
3 ząbki czosnku
masło
sól i świeżo mielony pieprz
500g batatów

Salsa z mango:
1 dojrzałe mango
pól czerwonej cebuli
1 papryczka chilli
 1 duży pomidor
garść pietruszki

Sposób wykonania:
  •  Piekarnik rozgrzać do 200C
  • Bataty myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w łódeczki. Umieszczamy je w misce gdzie dodajemy troszkę oliwy i przyprawiamy solą, pieprzem oraz listkami rozmarynu zerwanymi z jednej gałązki.
  • Bataty wysypujemy na blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia (ew. matą silikonową) i pieczemy około 25-30 minut (do zrumienienia).  
  • Wszystkie składniki salsy kroimy w drobną kostkę i umieszczamy w misce. Następnie przyprawiamy solą i pieprzem.
  • W między czasie mocno rozgrzewamy patelnię, bez dodatku oleju.
  • Mięso za pomocą pędzelka smarujemy olejem i przyprawiamy solą.
  • Celem uzyskania steka średnio wysmażonego kładziemy mięso na rozgrzaną patelnię i smażymy około 4 minut na każdej ze stron (jest to czas przybliżony, który zależy również od grubości naszego kawałka mięsa).
  • Na patelnię kładziemy 2 gałązki rozmarynu, 3 ząbki czosnku i łyżeczkę masła.
  • Od czasu do czasu wziąć gałązkę rozmarynu przy pomocy szczypcy i uderzyć nią kawałek mięsa, aby uwolniła aromat.
  • Po około 8 minutach ściągamy mięso z patelni i zostawiamy do odpoczęcia pod przykryciem z foli aluminiowej.
  • Doprawić świeżo mielonym pieprzem bezpośrednio przed podaniem.
    Można podawać z masełkiem ziołowym i sosem bearnaise.
SMACZNEGO!







3 komentarze:

  1. Oesu, stek<3 Salsa bardzo mi się podoba, pewnie jest mocno orzeźwiająca;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowite połączenie, kochamy mango :)

    OdpowiedzUsuń
  3. śliczne zdjęcia, a przepis bardzo sensowny :) tak bataty są świetne, masz rację :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Szefer w kuchni , Blogger