16:28

Stek z batatami i salsą mango

Stek z batatami i salsą mango
pcq
Jak usmażyć idealnego steka? Wpisując w wyszukiwarce takie zapytanie otrzymujemy różnorodne odpowiedzi. Nie wolno przyprawiać przed smażeniem, gdzie indziej podpowiadają, żeby to zrobić. Nie wolno przekłuwać mięsa na patelni, a potem oglądam filmiki znanych kucharzy i obracają mięso poprzez nabicie na widelec. Natomiast jeśli chodzi o czas smażenia to dużo czynników ma na to wpływ np. temperatura rozgrzania patelni, grubość i jakość mięsa. Najlepiej sprawdzić twardość takiego mięsa na patelni naciskając go delikatnie palcem
i porównać z twardością poduszki mięśniowej w dłoni (no bo przecież trzymajmy się tego, że rozkroić i sprawdzić jak wygląda w środku to zbrodnia! ;) ). 
Tutaj znajdziecie najlepszy poradnik wysmażenia mięsa :)
Tak jak wcześniej wspomniałam, jest wiele sposobów na przygotowanie steków, ja przedstawiam Wam mój ulubiony
i sprawdzony. Koniecznie spróbujcie z batatami, a nie zwykłymi ziemniakami bo ten smak idealnie uzupełnia smak mięsa, to samo można powiedzieć o salsie ze słodkim mango.
Zapraszam poniżej po przepis :)

21:26

Ciastka bezowe z kremem z białej czekolady z dodatkiem róży oraz lodami czekoladowo - miętowymi

Ciastka bezowe z kremem z białej czekolady z dodatkiem róży oraz lodami czekoladowo - miętowymi
pcq

Czas na ostatnią część urodzinowej kolacji - deser!
Zwieńczenie takiej uroczystości musi się odbywać w obecności czegoś pysznego. Tym właśnie jest beza. Nie jest to zwykła beza, ponieważ zawiera dodatek wody różanej i krem z białej czekolady. Dzięki temu jest przepyszna! Na dodatek, żeby złamać słodycz ciastka, podałam ją z orzeźwiającymi lodami czekoladowo - miętowymi ze słonym akcentem precelków. Niebanalne połączenia smaków daje ostatecznie przepyszne danie, które powinno znaleźć się na urodzinowym stole.
I tym oto przepisem, zamykam urodzinową kolację z okazji 3 urodzin Akademii Kulinarnej Whirlpool. Nie pozostaje mi nic innego jak wznieść ostatni toast i życzyć pomyślności całej Akademii i gospodarzom!100 lat!

08:01

Czarny makaron z krewetkami

Czarny makaron z krewetkami
pcq
Czas na drugie z trzech dań urodzinowej kolacji.
Po przystawce (kliknij) czas na danie główne.
Zawsze dosyć sceptycznie podchodziłam do makaronów, w których było mało treściwych składników, ale gdy tylko w sklepie ujrzałam czarny makaron wiedziałam, że będzie to minimalistyczne, aczkolwiek wykwintne danie.

Przysmażona szalotka z czosnkiem i papryczką chilli idealnie wpasowują się w delikatny smak krewetek.
Marynata, którą zrobiłam z soku z limonki i miodu jeszcze bardziej to podkreśliła.
Przy wszystkich kolorach tej potrawy brakowało tylko jednego - zielonego. W tym przypadku najlepszym wyborem była pietruszka, o czym się przekonacie jak tylko wypróbujecie ten przepis ;)

Takie eleganckie danie idealnie nadaję się na uroczystą kolację z okazji urodzin Akademii Kulinarnej Whirlpool (www.akademiakulinarnawhirlpool.pl,
www.marcoghia.pl). Jeszcze raz, chciałabym życzyć wszystkiego co najsmaczniejsze :)

21:38

Portobello nadziewane kozim serem z prażonym słonecznikiem

Portobello nadziewane kozim serem z prażonym słonecznikiem
pcq
Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną i prostą przystawkę. Taka potrawa podawana przed głównym daniem powinna lekko zahamować nasz głód ale nadal pozostawić niedosyt i chęć na więcej. Taką idealną przystawką są właśnie nadziewane portobello.
Właśnie ten rodzaj pieczarek najbardziej nadaje się do faszerowania ponieważ mają szerokie, płaskie kapelusze i nie trzeba obawiać się, że nadzienie nam ucieknie ;)

Przepis ten jest jedną z trzech propozycji na urodzinowe danie Akademii Kulinarnej Whirlpool. Z takiej okazji najlepiej przygotować cała kolację składającą się z przystawki, dania głównego oraz deseru.

Korzystając z okazji chciałabym życzyć Akademii oraz gospodarzom Marco Luca Ghia i Emilliano Castagna z okazji 3. urodzin jak najsmaczniejszych potraw, samych radosnych, chłonnych nowej wiedzy uczniów, wielu inspiracji oraz natchnień na coraz to nowsze, przepyszne dania

i tu: www.marcoghia.pl

Copyright © 2016 Szefer w kuchni , Blogger